Home.Mola's.Schilderen.Ei-Tempera.Vergulden.Iconen.Beeldhouwen.

 

Over een plank voorbereiden leest u op pagina Ei-tempera. Een plank is te bestellen bij Simon Koopman zie internet.

Er zijn verschillende schilder mengbakjes te verkrijgen. Ik werk graag met de kleine glazen bakjes van de Blokker. Je kunt ze stapelen om uitdrogen te voorkomen en ze zijn makkelijk schoon te maken.

Pigmenten koop je bij een goede schilder zaak of bestel via Internet bij de firma de Kat of bij www.kremer-pigmenten.com.  Voordat je kunt gaan schilderen moet er eerst  een plank schilderklaar worden gemaakt. Je kan kant en klare planken kopen maar zelf maken is veel goedkoper en na een paar keer ben je er handig in.

Ei-tempera is een hele oude techniek en werd door de oude meesters gebruikt totdat stap voor stap op olieverf werd overgegaan. Toch wordt er door de hedendaagse kunstenaars nog of misschien weer met ei-tempera gewerkt. In ieder geval bij het schilderen van Iconen is het de schilder techniek.

Als je niet bijzonder van iconen houdt, dan is het wel een hele goede manier om met deze oude techniek te leren omgaan. Oude schilder techniek met het gebruik van ei-tempera is en wordt nog steeds gebruikt voor het schilderen van iconen.Er zijn twee typen iconen:  De Griekse (is veel strakker, meer arceringen en dikker gebruik van de verf dan de Russische icoon) en de Russische icoon (heeft een vleugje impressionisme en is transparanter, laagje op laagje). De toepassing van de ei-tempera en de pigmenten is verschillend.

Tot aan de renaissance is de beeldende kunst voornamelijk aangestuurd door religieuze motieven, zo ook iconen. Hier bespreek ik de Russische werkwijze zonder iets ten nadele van de Griekse werkwijze.

 

Uit een boekje is iconen schilderen NIET makkelijk te leren. Zoek een cursus op internet. Die ei-tempera techniek is ook heel toepasbaar in hedendaagse schilderkunst. Je gebruikt geen terpentijn, dus ook milieuvriendelijk.

Aanmaken van de ei-tempera voor 1 icoon.

ei-tempera de formule is 1 eidooier (liefs magere eieren) zonder eiwit en 2 delen witte wijn of wijn azijn. In een flesje met een tuitje. Goed schudden. In de koelkast kan dit mengsel een paar weken goed blijven. Biologische eieren iets meer wijn/azijn die eieren zijn vetter.

Als de verhouding tussen azijn/wijn en ei-tempera niet zorgvuldig genoeg zijn, dan gaat het mis en veeg je de voorstelling er te snel af. Of het is te vet of juist te mager.

Tempera heeft wel tijd nodig om uit te harden en te goed in te drogen. De kleur blijft eeuwen lang goed. Oude iconen zijn nog even kleurrijk.

Het schilder klaar maken van een plank, de ei-tempera aanmaken, het werken met bladgoud, het stappenplan van een icoon, het komt allemaal aan de orde. Zoals gezegd: Natuurlijk kan je met deze verworvenheden schilderen wat je wilt. Dit is allemaal praktische informatie:

Daar gaan we dan.

Ei-tempera 3

dooier

Ei-tempera 2