Home.Mola's.Schilderen.Ei-Tempera.Vergulden.Iconen.Beeldhouwen.

 

Ei-tempera 3

Soms is het handig om een proef maken om te ervaren hoe met tempera van licht naar donker wordt gegaan. En hoe de penseel werkt. Een puntje pigment is ruim voldoende.

Met een mengsel van ei-tempera, en een drupje water.

Dan 7 tinten klaarmaken van donker blauw naar wit en alles wat daar tussen zit.

Met kleine streepjes een cirkel tot ronde bol maken.

Gebruik hiervoor een sleeper, een penseel met lange dunne haren en houd de penseel rechtop.

Neem van de gewenst kleur 1 puntje pigment, drie druppels ei-tempera. In een glazen bakje.  Dat roer je fijn met een klein mosterd lepeltje (dat is heel bol) totdat er geen kruimeltje meer in zit. Daar doe je 6 druppels water bij.

Goed roeren. Dat is ongeveer de basis formule. Bij teveel ei pakt de volgende laag niet goed. Bij te veel water hecht de verf niet goed. Even uitproberen. Je hebt heel weinig verf in je bakje, maar toch genoeg. Je MOET het steeds heel dun aanbrengen. Dat is absoluut het geheim, 6 lagen is gewoon om tot de uiteindelijke kleur te komen. Soms wat water erbij soms wat ei-tempera. Voor meer en grotere vlakken kan je altijd bijmengen. Als sommige pigmenten wat korrelig blijven dan doet een druppel alcohol 96% wonderen voordat je de ei-tempera erbij doet. Dit is voor de oefen situatie.

zeven
prutje
rechtop
Bal
pigmenten

De kop is van Gea van Eck, Utrecht. hedendaagse kunst. 40 x 30 cm.

Zie haar web-site

Beide portretten zijn met

ei-tempera geschilderd.

Het hoeven echt geen middeleeuwse portretten of iconen te zijn  om ei-tempera te gebruiken.

Hanne 4 jaar,

16 x 16 cm

Proefje: neem een stukje spiegel, glas of tegel en veeg daar je aangemaakte pigment op, laten drogen. Daarna met een mesje eraf halen. Voelt het stevig dan is het goed is het te korrelig dan is er te weinig ei-tempera bij.