Home.Mola's.Schilderen.Ei-Tempera.Vergulden.Iconen.Beeldhouwen.

 

Ei-tempera 2

lijmdrie
krijteen

Haal dan de pan maar even van het lichtje. Dit drogen duurt wel even.  Liefst morgen verder gaan.

Het krijten van het paneel. Als je het gelijmde paneel 1 of 2 dagen hebt laten drogen dan is je lijm weer hard geworden, dus het water opwarmen op het gas en warm houden op het theelichtje. Misschien iets water bij de lijm.

Dan het champagnekrijt in de lijm strooien zodat je een bergje krijgt. NIET ONDERHAND ROEREN.

Als het bergje boven de lijm uitsteekt dan pas roeren tot er geen klontjes meer inzitten. Het moet goed smeerbaar zijn, dikker aanvoelen dan yoghurt. Dan met een brede platte kwast DUN en snel je paneel inwitten. Te dik dan gaat de bovenlaag barsten. Let erop zo weinig mogelijk kwaststrepen. De eerste keer dekt het niet meteen en dat moet ook niet. Als het wel dekt, dan heb je het te dik gedaan. Goed laten drogen en tussendoor en als het echt goed droog is even licht opschuren met fijn schuurpapier. Alle korreltjes weg. Dit 3 keer herhalen en morgen weer drie keer. Dan is het pas echt wit. Drogen tussendoor is belangrijk. Tussendoor schuren kan alleen op 100% droog paneel. Een paneel voor een icoon is spiegelglad gepolijst.  Het is monnikenwerk en dat hoort bij iconen. Zie ook www.atelier St-Andre.com voor een uitleg over iconen.

Wat heb je allemaal nodig om tot een goede gladde icoon plank te komen?

1. Een icoon paneel is van hout. Ik laat ze bij de Gamma op maat zagen. Voor andere voorstellingen dan een icoon kan ook MDF worden gebruikt, dat is goedkoper dan hout.

2. Huiden lijm. Te koop in korrels. Huidenlijm heeft een iets krachtiger lijmvermogen dan gelatine.

3. Een stukje oude DUNNE katoen. B.v. van een oud laken.

4. Platte kwast.

5. Champagne krijt.

6. Kleine stukjes schuurpapier van nr. 60, 200, 400, 600,2000. Een oude pan met een vuurvast binnenbakje om au bain Marie de lijm en krijt te kunnen verwarmen.

8. Tijd. Neem de tijd zodat je de panelen een paar dagen kunt laten liggen op een tafel bedekt met weggooi plastic.

Planken inlijmen en inkrijten neemt een paar dagen. Dus zorg dat je het geheel kan laten liggen.

Voordat we met het echte schilderen beginnen hebben we een plank nodig. Die kan je op Internet bestellen bij de icoon schilders, Dat is prijzig, maar je kan hem ook zelf maken.

Lijmen van het paneel

De huidenlijm moet wel een paar uur of halve dag weken en dan is de formule. 1 x 7. Één lepel huidenlijm 7 lepels water.

Dat werkt heel goed als er stof op de plank gelijmd moet worden. Voor één paneel van 30 x 20 cm.

Het geheel verwarmen au bain Marie. Via een theelichtje warm houden. De lijm niet laten koken. Dan het paneel aan weerszijden insmeren met de platte kwast. Even schuin tegen elkaar zetten om te drogen. Goed laten drogen. Zet tussen de bedrijven door de kwast in het water. Indien de panelen droog zijn, plat neerleggen en de boven kant weer stevig insmeren met de lijm en een op maat gesneden stuk katoen er strak overheen trekken. Dan stevig over het katoen heen strijken met de lijm. Van binnenuit naar buiten, het katoen stevig aanwrijven. Je kunt het doek om de randen heen trekken let op de hoeken of precies op de rand afsnijden.

klembord
lijmtwee

Soms in een oud bonenblikje of in een ijzer bakje. Au bain Marie.