Home.Mola's.Schilderen.Ei-Tempera.Vergulden.Iconen.Beeldhouwen.

 

Naar blz. 2 iconen

Als het goed is dan hebben we nu een spiegelgladde plank met een tekening en een gouden nimbus en een flesje met ei-tempera. Dan is het tijd voor de volgende stap: Het tekenen van de icoon moet eigenlijk voor de info over de goud oplegging op de plank staan.

Zoek een icoon uit die bij je plank past. Zoek op Internet onder Russische iconen. Er zijn veel voorbeelden. Maak zowel een kleuren kopie als een zwart-wit afdruk. Wrijf de achterkant van je zwart-wit in met sienna pigment.

Plak je voorbeeld goed vast met Scotch tape groen.

Trek je werktekening zo over dan heb je een pigment doordruk. De pigment tekening is kwetsbaar en vlekt gauw. Dus neem een kraspen trek je de tekening nogmaals, dit keer direct op de plank, stevig over dan staat het er duidelijk op.

Werktekening.een pigment doordruk,  dan inkrassen met een kraspen en pigment weg vlakken.

engel
bruin

Er zijn vele voorbeelden van iconen. Ook te vinden op Internet. Overdenk of je een Griekse of Russische icoon wilt maken. Deze info gaat over het maken van een Russische icoon.

Het jargon: Wat is glacis?

Wat is een puntje pigment, 3 druppels ei-tempera en 12 druppels water in een bakje. Heel goed roeren en dan het pigment laten staan zodat er gekleurd water overblijft.  Daarna met een pipet het gekleurde water ophalen en in een ander bakje doen. Later ga je met dit mengsel en een grote zachte kwast over de kleur die je dan nodig hebt.  Zo maak je glacis. Let op er wordt dikwijls om glacis gevraagd.

Het effect: glacis verbindt de kleuren met elkaar. Geeft een waas.

Er is nog iets dat je zeker moet weten: Als het goud op je paneel is aangebracht

Nu gaan we eindelijk aan het schilderen beginnen. De kleding krijgt meteen de kleur (dun!!!)zoals wordt verwacht. MAAR het gezicht, het haar en de handen hebben een groene onderkleur. De kleur van het gezicht heeft een aparte opbouw. Kijk naar het stappenplan op de volgende blz.

Een ander geheim.

NOOIT in één keer de juiste kleur van de icoon willen bereiken. Als de verf glimt dan is er teveel ei-tempera gebruikt.  Dan er stevig met je vinger overheen wrijven om de glans weg te nemen. Anders pakt de volgende laag niet goed.

Bouw je icoon op in zeker 6 dunne lagen.