Home.Mola's.Schilderen.Ei-Tempera.Vergulden.Iconen.Beeldhouwen.

Nadere toelichting. Vergulden 2.

 

Vast goud.

Alcohol 97% om met een wattenstaafje overtollig goud te verwijderen

Zakdoekjes zonder patroontjes of bobbeltjes.

Agaathsteen. Hockey stick model om te polijsten.

STAPPENPLAN.

1. Bolus goed doorroeren, of warm houden zie boven. Met een oude penseel stap  een beetje bolus in een schaaltje. Voor iedere handeling een nieuw beetje toevoegen. Soms moet er een druppeltje water bij, zodat het goed vloeibaar is.

2. Met een platte BREDE penseel (geeft minder penseelstreek)een dun laagje aanbrengen waar het goud moet komen. Dan 10 minuten laten drogen en licht opschuren papier 1000. Steeds tussendoor je penseel schonen want bolus wordt hard.

3. Na de 10 minuten droogtijd een nieuw laagje en dan 15 min. Laten drogen. Dun,dun, dun.

4. Weer licht opschuren en goed op event. penseelstreken. Iedere oneffenheid komt door je goud heen.

5. Derde dunne laag aanbrengen en weer 15 min. Drogen, opschuren. Nr. 1000

6. Op deze manier 5 lagen aanbrengen geduldig wachten en opschuren met 1000.

7. Nu de 6e laag aanbrengen en dit keer iets dikker met meer water, dan duurt het wel een uur voordat het droog is. Maar dan zijn event. kwast strepen beter ingevuld. Dan dit super gladschuren met 2000

8.  LET OP. Na het drogen 30 minuten wachten en dan kan de bolus al gepolijst worden met de agaat steen. Bv. Een nimbus/aureool in de richting van de stralen. Voorzichtig werken en je mag geen matte stukjes meer zien. Als het goed is wordt het super glad en al glimmend. Gladder dan alleen met schuurpapier. Natuurlijk goed voor de gouden laag die er nu opkomt. Je ziet anders iedere onregelmatigheid.

 Eindelijk kan het goud erop.

Drink een warm kopje thee. Waarom?? Omdat je voor goudopleggen een warme adem nodig hebt.

Deze wijze van goudopleggen kan alleen met rode bolus op huidenlijm basis.

 Knip het VASTE goud op het vloepapier in kleine stukjes b.v. 2 x 4 cm. Adem dan met je warme adem op een stukje van de bolus. Door de warme adem lost er een beetje van het huidenlijm op, waardoor het goud makkelijk om de bolus gelegd kan worden en vastplakt. Pas op dat het vloepapier niet ook op de bolus komt, want dat plakt dan ook vast en dat moet natuurlijk niet. Zo leg je stap voor stap een stukje goud door steeds een stukje bolus met je adem iets te verwarmen. De randjes mogen zeker over elkaar komen. Daarna leg op dezelfde wijze een 2e laag goud over de eerste laag heen. Dan beschadigt het goud minder snel bij het versieren. Dat gaat snel en wordt super strak. Overtollig goud kan morgen met een wattenstokje worden verwijderd. Alleen de vorm van de nimbus is nu van goud, daarbuiten is geen rode bolus, dus daar plakt geen goud.

        

Versiering in de nimbus.

 

Teken je gewenste versiering gewoon op een vel tekenpapier. Dan kan er nog van alles in veranderen.

Trek dat gewenste figuren d.mv. dunne zwarte viltstift over op overtrekpapier. Dan op de juiste plek op de nimbus leggen en vastplakken met groen tape. Daarna met een pergamon-pen de lijnen doordrukken. Je zult zien, het figuur staat nu in het goud gedrukt.

Daarna weer met je agaat steen de gladde stukjes polijsten en soms de andere delen met een punt-agaat bewerken door intikken, zodat er figuurtjes ontstaan. Ieder zichtbaar pikkeltje is er door een punt-agaat in getikt.

Op het plaatje hiernaast zie je alleen de pergamanonpen die gebruikt is om de lijnen van het overtrekpapier door te drukken.

puntjes

Agaatsteen om te polijsten