Home.Mola's.Schilderen.Ei-Tempera.Vergulden.Iconen.Beeldhouwen.

Bijna alle iconen hebben een nimbus met versieringen. De gouden krans om hun hoofd. Die nimbus is van bladgoud. Dat vergulden doen we eerst voordat we met het schilderen beginnen en dat is een klus. Er zijn twee mogelijkheden.

1. Met vast goud, dat zit vast op een papiertje en

2. Los goud dat zit niet vast en is daardoor kwetsbaarder. Met los goud werken is lastig. Dat wordt meestal wel gebruikt om lijsten of andere zaken met relief te vergulden.

 

We bespreken hier het werken met vast goud.

Vast goud op een icoon heeft een ondergrond van poliment, dat is rode bolus voor de ondergrond, een soort rood pigment  om te zien plm. € 28.– per kilo.

 Kwastje om het poliment op te brengen.

Voordat je met het rode poliment aan de gang gaat is het ook nog mogelijk d.m.v. een kalkophoging een struktuur onder je goud aan te brengen. Dat zit dus onder je poliment. Dat is wel een beetje voor gevorderden. Je hebt nodig krijtondergrondpoeder. Het is wel erg leuk om erbij te doen. Zeker de moeite waard om te proberen. Proef plankjes zijn aan te bevelen.

1.  3 theelepels grondkrijt en een pietsie water tot een papje maken ongeveer als dikke kwark.

2.  Dan een reliëf aanbrengen d.m.v. dikke druppels van dat papje niet echt uitwrijven meer aansturen. Meer het krijt erop laten vallen. Dan verspreidt het zich vanzelf zonder buiten de randjes te gaan.

Zorg dat de grotere delen mooi glad zijn opgehoogd. Soms moet dat een paar keer. Te dik in één keer betekent scheurtjes bij het drogen. Scheurtjes in het krijt worden later door het poliment heen zichtbaar in de goud. Na 1 ½ uur drogen kan je stevig schuren. Zelfs met een kleine schuurmachine en daarna fijn schuurpapier. De volgende dag is de kalk te hard dan is er niks meer aan te doen. Door en door laten drogen dan kan wel na een dag het poliment erop.

zon
straal

Hoe ga je aan de slag om poliment klaar te maken voor je paneel?

 

Hoe maak je poliment?

Voor 1 icoon: Voor meer panelen de hoeveelheden aanpassen en een groter blikje nemen.

Poliment is de rood-bruine laag die onder het goud moet komen.

1. Neem een klein leeg blikje 8 cm. van de Bonella boontjes, dan kan de bodem er niet uitspringen zoals dat met glazen potje wel kan gebeuren bij au bain Marie verwarmen.

2. Een theelepel huidenlijm met een beetje water, laat de lijm een paar uur opzwellen doe er dan zoveel water bij dan het op dikke pudding lijkt. Goed doorroeren. Met een klein vorkje alle klontjes van de bodem roeren.

3. Daarna au bain Marie verwarmen en er twee EETLEPELS rode bolus bijvoegen. Dat lijkt best veel omdat het zo’n klein blikje is. Goed doorroeren. Weer met een klein vorkje de klontjes van de bodem roeren. Dit gaat echt heel goed. Dit mengsel is bruikbaar als poliment.

Het poliment is als vla geworden als het door verwarmen iets te dik wordt dan een beetje water erbij. Zuinig met water. Warm houden op een theelichtje.

Het aanbrengen van de poliment kent net als het schilderen

het geheim van hele dunne lagen zeker 6 lagen volgt goed de beschrijving van het stappenplan. Dus nog dunner dan dit voorbeeld. De 6e keer is de kleur egaal rood bruin. NOOIT in een keer doen dat gaat barsten. Zie volgende blz.

eerste

Belangrijk

6 zeer dunne lagen poliment en steeds 10 min wachten tot iedere laag droog is, dan voorzichtig opschuren met schuurpapier 1000 tot 2000. De laatste laag polijsten met een agaat steen. De nimbus van binnen naar de buitenkant. Dat is de poliment onderlaag al glimmend.

Vergulden 2